klikni ovdje: RODITELJI BIRAJU

ovaj link mi je poslao prijatelj i ja ga otvorih, procitah o cemu se radi i rado ispunih sve sto treba, tj. poslao sam mejl odgovornim osobama potpisujuci ga svojim imenom i prezimenom (i e-mail adresom). nakon par dana stize mi mejl u kojem mi se "odgovara i sve objasnja" (jer mi, kao, ne kuzimo nista lud zujo).
ovo me podsjetilo na vrijeme u kojem se to sve odigravalo. to je bilo prije par godina. tad sam nesto malo bio napisao o tome, pa evo sad donosim taj clanak koji je ocito i danas aktualan:


-------------------------------

GROZD-ov OBRAZOVNI PROGRAM (Osvrt na odgoj i „europejski kaos“ )

Citam u novinama o porastu nasilja u školama, o ovisnostima i preprodaji droge, o razbojstvima i ubojstvima, o napastovanjima i zlostavljanjima u obitelji i izvan nje.

Svi bi mi željeli da umjesto crne kronike citamo bijelu kroniku, ali u medijima - samo kaos.

Sada ne želim "popovati" niti osudjivati pojedince, jer se tu krije nešto što želim istaknuti.
Želim ukazati na one kojima kaos (koji svakodnevno susrecemo) odgovara jer donosi profit, moc, i na kraju krajeva, vlast. eek
Prevencija kao nacin suzbijanja kaosa je najucinkovitiji nacin koji postoji!
Za prevenciju je potreban odgoj ljudi, obitelji i, najvažnije - osobe, pojedinca. yes
Dakle, odgoj koji se temelji na vrijednostima je jedina prevencija kaosa, i u isto vrijeme veliki trn u oku gospodarima kaosa.
Takav odgoj donosi udruga GROZD u svom Programu zdravstvenog odgoja i obrazovanja (Udruga GROZD). Odgoj koji se donosi u Programu je temeljen na opceljudskim vrijednostima kao što su ljubav, pravednost, poštenje, jednakost, samopoštovanje, a istice prevenciju kao nacin suzbijanja svih vrsta devijantnih, vec spomenutih, ponašanja.

Program je proglašen najboljim medju njih 24 koja su pristigla na natjecaj Ministarstva obrazovanja za program zdravstvenog obrazovanja i odgoja u osnovnim i srednjim školama.
Program je podržalo 20.000 osoba, te najvece vjerske zajednice u Hrvatskoj: katolicka, pravoslavna, reformirana kršcanska i muslimanska; te brojne druge udruge.
U izradi Programa je sudjelovalo 22-oje znanstvenika, sveucilišnih profesora, srednjoškolskih i osnovnoškolskih učitelja, te medju njima i jedan srednjoškolac.
Program je, naime, od pocetka u medijima obilježen kao diskriminantan i homofobican, što je laž, jer se u njemu jasno istice: "…svi su ljudi jednaki i sve ih treba prihvatiti onakve kakvi jesu, bez obzira na njihove razlicitosti" (vidi: Program udruge GROZD). No, u Programu se svi zakljucci znanstveno izvode i temeljeni su na znanstvenom istraživanju (Npr. cinjenica je da je ženski spolni organ komplementaran muškom spolnom organu po svojoj fizionomiji, iz cega se zakljucuje da je spolni odnos izmedju dva muškarca, tj. dvije žene - neprirodan. Takodjer je znanstveno dokazano (što se vec davno znalo) da niti jedno kontracepcijsko sredstvo kao nacin zaštite od neželjene trudnoce, te spolno prenosivih bolesti nije 100% siguran, te se sukladno tome ne preporucuje niti promice kontracepcija).


Po svim saznanjima , samo je 207 osoba dignulo svoj glas protiv Programa udruge GROZD. No, to je glasna manjina koja, ocito, ima velikog utjecaja u medijima, buduci da je dignuta tolika medijska prašina oko Programa, koji je na taj nacin degradiran i ispljuvan. Moram istaknuti da je lobi okupljen oko homoseksualnih i feministickih udruga sa svojih 207 pristaša oblatio Program koji je svojedobno proglašen najboljim. Ne samo da je lobi oblatio program, vec je uspio sprijeciti (tj. odgoditi) uvodjenje Programa u naše škole, gdje bi se promicao samo dobar odgoj temeljen na moralno – etickim vrijednostima. Uspjeli su sprijeciti ono što je našem društvu prijeko potrebno, što ga može preporoditi i spasiti iz kaosa.

Naime, lobi je kontaktirao svoje "drugove" u Europi (službeno: Europski parlament; radna skupina za reproduktivno zdravlje) koji su pisali (ljubavno) pismo premijeru, predsjedniku i ministru obrazovanja napominjuci kako bi uvodjenje GROZD -ova programa u škole moglo naštetiti (ljubavnim) odnosima između Hrvatske i "Eunije" (citat: "to bi mogao biti korak unazad u pristupanju europskoj uniji"). Nedugo zatim je donesena odluka o ne-uvodjenju niti jednog programa u školstvo jer "nije znanstveno doradjen" (iako je Program, napominjem opet, svojedobno proglašen najboljim).
Dakle, cudite se i vi kao i ja, kako je dopis "europejaca" stigao u isto vrijeme kada je pronadjena "znanstvena nedoradjenost" Programa.
Ocito, ne samo da cemo dobiti zabranu proizvoditi sir i vrhnje, vec i zabranu odgajati djecu kako mi želimo, i to prije ulaska u "Euniju". tuzan no eek namcor


Moram spomenuti da postoji i program udruge Forum, koji ce, uz GROZD-ov program, roditelji moci odabrati za svoju djecu.
Naime, GROZD nije zahtijevao da se program Foruma zabrani, kao što su to cinili poklonici Foruma, koji su, dakako, okupljeni oko spomenutog lobija, nastojali iznuditi zabranu programa GROZD-a.

Program GROZD-a, naime, ne temelji se na prisiljavanju, vec na edukaciji mladih koji imaju svoju slobodnu volju, a sukladno tome ne želi prisiljavati ni roditelje da izaberu ovaj Program.
Ipak, roditelji koji budu odlucivali izmedju ova dva programa osjetit ce moralnu obvezu (koja izvire iz njih samih, ne izvana) da se odluce za GROZD-ov program; buduci da svi žele odgoj koji ce njihovu djecu usmjeravati prema istinskim vrednotama kao što su ljubav cerek, dobrota, poštenje smijeh, pristojnost wave, marljivost, samopoštovanje, jednakost, samokontrola, prihvacanje drugoga kiss

Ostaje nam još pitanje onih koji stvaraju kaos, koji sprecavaju uvođenje Programa u škole.
Tko od toga ima koristi?
Kome to pogoduje?
Iako je to tema za neki drugi osvrt, spomenut cu razmišljanje jednog profesora o tome:
"…proizvodjacima prezervativa ne ide na ruku uvođenje GROZD-ova programa jer Program ne promice ponašanje koje pogoduje prodaji njihovih proizvoda. Stoga, njima je isplativije potplatiti one koji mogu sprijeciti uvodjenje Programa jer ce, gledajuci dugorocno, višestruko zaraditi. Naime, što je Lijepa Naša promiskuitetnija, to je zarada veca, pa zašto onda ne ulagati u buducnost?!?" eek
---------------

eto, to sam napisao prije dvije godine. i stojim i danas iza toga.

inace, na pismo mi je odgovorio gospon "diplomirani teolog" i to sa zakljuckom: "postivali smo proceduru..." laze
...jasno, pa vi ste je i izmislili!


a, to sto se potpisao sa "dipl. teol." ne znaci mi bas nista.
dapace, cuo sam da je u jednom izdanju showa "Big brother" bio jedan "dipl. teol." koji je osramotio svoju struku... rolleyes
... i pitam se jel to mozda ista osoba???
eek


pace e gioia!!!

wavehrvatska mah


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.